Blog - Novosti, Informacije, Dešavanja

Blog - Novosti, Informacije, Dešavanja

Na ovim stranama Spektol bloga informisaćemo vas o najnovijim novostima, informacijama i dešavanjima koja se odnose na šećernu bolest, visok pritisak i ostale bolesti savremenog čoveka jer samo znanjem i pravim informacijama možemo sebi obezbediti bolji, zdraviji i kvalitetniji život.

Al’ se nekad dobro jelo, baš!

on nedelja, 17 mart 2013. Posted in Saveti

Al’ se nekad dobro jelo, baš!

Pravilna ishrana nije samo pravilo za dijabetičare, to je ishrana za sve koji žele zdrav i kvalitetan život. Ali kako se hraniti pravilno? 

Da bi bila prihvatljiva, zdrava ishrana mora da bude raznovrsna, ukusna, prilagođena veri bolesnika, podneblju i navikama, sezoni, profesiji i imovinskom stanju osobe. Uz to potrebna je adekvatna ustaljenost u uzimanju obroka. Preporučuje se 4 do 6 po količini manjih obroka sa dovoljnom količinom voća i biljnih vlakana. Dnevne potrebe se planiraju tako da se unosi 50 do 55 % ugljenih hidrata, 30 do 35 % masti i 10 do 15 % belančevina.

 

Koliko smo slatki a ne znamo ?!

on sreda, 03 jul 2013. Posted in Saveti

Primum non nocere - Bolje sprečiti nego lečiti

Koliko smo slatki a ne znamo ?!

Akcija merenja šećera u krvi i krvnog prtiska na Trgu Oslobođenja u Bečeju pod sloganom „Zdravlju u susret“ se odigrala 25.04.2013. godine, od 8 h do 17h. Organizaciju ovog masovnog merenja predvodili su naši dugogodišnji partneri i prijatelji iz Udruženja dijabetičara Bečej, na čelu sa predsednikom g. Radetom Ivanovićem.

Na merenju je bio odziv preko 850 građana, od kojih je kod 50 utvrđen povišen nalaz šećera u krvi, dok je povišen krvni pritisak utvrđen kod 48 građana. U Opštini Bečej prema poslednjim statistikama ima oko 3.600 dijabetičara, a stručnjaci procenjuju da ih ima duplo više. 

 

Saradnja sa Sindikatima, Republičkim PIO i fondom za zdravstveno osiguranje

on ponedeljak, 20 maj 2013. Posted in Novosti

Saradnja sa Sindikatima, Republičkim PIO i fondom za zdravstveno osiguranje

1. Zahvaljujući saradnji sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje, omogućujemo penzionerima kupovinu proizvoda iz našeg prodajnog asortimana na rate.

2. U našim maloprodajama primamo naloge Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za nabavku grudnjaka, grudnih proteza i medicinskih perika.

3. Potpisivanjem ugovora sa sindikalnim organizacijama omogućili smo zaposlenima kupovinu proizvoda iz našeg prodajnog asortimana na rate. Potpisali smo ugovore sa:

Šta kažete, imam šećer ?!?

on petak, 27 april 2012.

Zdravlju u susret 26.04.12 Bečej

Staza zdravlja

Akcija merenja šećera u krvi i krvnog prtiska na Trgu Oslobođenja u Bečeju pod sloganom „Zdravlju u susret“ se odigrala 26.04.2012. godine, od 8 h do 16h. Organizaciju ovog masovnog merenja predvodili su naši dugogodišnji partneri i prijatelji iz Udruženja dijabetičara Bečej, na čelu sa predsednikom g. Radetom Ivanovićem.

 

ZDRAVLJE JE BITNO !!! - Česitamo svetski dan dijabetičara

on sreda, 14 novembar 2012.

ZDRAVLJE JE BITNO !!! - Česitamo svetski dan dijabetičara

Srećan 14. novembar, Svetski dan dijabetičara! Dan kojim se obeležava pomen na rođenje velikog naučnika, lekara i filantropa sir-a Frederick Banting, koji je zajedno sa svojim saradnicima 1922. godine, otkrio insulin. Od 1552. godine pre nove ere, kad je na papirusu prvi put zabeležen u Starom Egiptu, pa sve do našeg doba, dijabetes se provlači kroz civilizacije i epohe. Ali šta je starije bolest ili zdravlje?