ZDRAVLJE JE BITNO !!! - Česitamo svetski dan dijabetičara

on sreda, 14 novembar 2012.

ZDRAVLJE JE BITNO !!! - Česitamo svetski dan dijabetičara

Srećan 14. novembar, Svetski dan dijabetičara! Dan kojim se obeležava pomen na rođenje velikog naučnika, lekara i filantropa sir-a Frederick Banting, koji je zajedno sa svojim saradnicima 1922. godine, otkrio insulin. Od 1552. godine pre nove ere, kad je na papirusu prvi put zabeležen u Starom Egiptu, pa sve do našeg doba, dijabetes se provlači kroz civilizacije i epohe. Ali šta je starije bolest ili zdravlje?

Daje se na znanje da je bitno zdravlje! Hajde da uradimo nešto zdravo za sve nas danas! Vodeći se time, uradili smo brojne akcije merenja šećera u krvi u gradovima širom naše lepe zemlje, a na korist svim našim građanima, od Subotice do Vranje, od Kladova do Bajine Bašte, pa i dalje i sve to na jedan datum 14. novembar, 2012. godine. 

Tako smo i u Novom Sadu obeležili ovaj veliki praznik u Skupštini Izvršnog veća AP Vojvodine u organizaciji Saveza Udruženja dijabetičara Vojvodine. Preko 200 dijabetičara, članova i rukovodstva udruženja, simpatizera, zdravstvenih radnika i prijatelja našli su se u jednom danu, pod istim krovom sa ciljem da obeleže praznik, razmene iskustva, debatuju o učinjenom i postave nove ciljeve za budućnost.

Svoj skroman doprinos dala je i firma SPEKTOL iz Novog Sada, koja je na Svetski dan dijabetičara bila aktivna u više gradova širom zemlje donacijom traka i aparata, merenjem šećera i ketonskih tela u krvi, kao i krvnog pritiska našim građanima. U svim akcijama, iz kapi krvi dajući rezultat za samo 5 sekundi, precizno kako to samo FreeStyle Precision može, učestvovali smo u skriningu zdravlja naših građana, potpuno bezbedno jer naše trake ne uvlače krv u aparat!

Svim građanima, koji su imali veće nalaze šećera u krvi od 10 mmlol/l dali smo savet i uradili dodatnu analizu posebnim trakama za određivanje B-ketonskih tela u krvi na istom aparatu FreeStyle Precision, a sve u cilju da se izbegnu komplikacije i sačuva zdravlje! 

Zdravlje je najveće bogatstvo, s’ toga čuvajmo ga, jer ako ga jednom izgubimo, ni svim parama ovog sveta ga ne možemo povratiti! Zato zdravo živo svaki dan do novog praznika 14. novembra, Svetkog dana dijabetičara! Srdačan pozdrav svim našim prijateljima, 

Vaš SPEKTOL