Al’ se nekad dobro jelo, baš!

on nedelja, 17 mart 2013. Posted in Saveti

Al’ se nekad dobro jelo, baš!

Pravilna ishrana nije samo pravilo za dijabetičare, to je ishrana za sve koji žele zdrav i kvalitetan život. Ali kako se hraniti pravilno? 

Da bi bila prihvatljiva, zdrava ishrana mora da bude raznovrsna, ukusna, prilagođena veri bolesnika, podneblju i navikama, sezoni, profesiji i imovinskom stanju osobe. Uz to potrebna je adekvatna ustaljenost u uzimanju obroka. Preporučuje se 4 do 6 po količini manjih obroka sa dovoljnom količinom voća i biljnih vlakana. Dnevne potrebe se planiraju tako da se unosi 50 do 55 % ugljenih hidrata, 30 do 35 % masti i 10 do 15 % belančevina.

 

Dnevne energetske potrebe su:

• zdrave osobe - 25 kcal/na kg idealne telesne težine (osobe težine 75 kg da unesu 1875 kcal)

• pothranjene ili fizički vrlo aktivne osobe - 30 kcal/kg poželjne telesne težine

• za redukciju telesne težine - 18 kcal/kg poželjne telesne težine

• deca do 15 godina starosti - 1000 kcal plus 100 kcal za svaku godinu starosti 

• odrasle slabije pokretne osobe - 1500 kcal.

Slikovito, uvek jedite ne više od 2 vrste namirnica uz hleb. Kad jedete zeleno povrće u Vašem tanjiru ga ne sme biti više od velične Vaše dve pesnice, a mesa ne više od površine Vašeg dlana. Dajte prednost ribljem mesu, kao i posnim mesima, dimstanim ili barenim u sopstvenom soku, bez dodataka ulja ili masti. Hleba, najbolje  integralnog ili od celog zrna, ne više od jednog parčeta po obroku i nikako ga ne jesti ukoliko je testenina ili povrće sa skrobom u tanjiru (grašak, pasulj, krompir i sl.). Povrće u boji, ne jedite u ručku više od jedne pesnice, a od ulja u pripremi koristite hladno ceđena biljna , a izbegavajte rafinisana ulja i masti životinjskog porekla. Od napitaka prednost dajte ceđenim sokovima bez dodataka šećera, a za deserte se počastite voćnom salatom od sezonskog voća. Za sve važi pravilo umerenosti i zato prijatno Vam želimo ili kao što Francuzi kažu “bon appétit”.

Kao i uvek, SPEKTOL pomaže i daruje svoje verne partnere i prijatelje. U rubrici „Pobedimo dijabetes“ subotnjeg matinea Radio Bačke u Baču smo u saradnji sa našim dugogodišnjim prijateljima iz Udruženja dijabetičara iz Bača. Sva znanja iz oblasti zdrave ishrane, pravilne fizičke aktivnosti, terapije i samokontrole dijabetesa nesebično razmenjujemo sa našim pacijentima kroz serije predavanja u radio emisijma tokom poslednje 3 godine. Na kraju svake emisije darujemo aparate za merenje šećera u krvi FreeStyle Precision našim vernim slušaocima. Prema tome, dabome, merimo precizno šećer u krvi glukometrom FreeStyle Precision-om i živimo zdravo u dijabetesu!